Taloyhtiössä tehtävällä huoneistoremontilla on suuri vaikutus paitsi asumisviihtyvyyteen, mutta myös asunnon arvoon. Remonteista osa kuitenkin edellyttää asunto-osakeyhtiölain mukaisesti, että osakkaan tulee ilmoittaa niistä etukäteen. Tässä artikkelissa pureudumme tiiviisti ilmoitusvelvollisuuteen:  

Ilmoita huoneistoremontista isännöitsijälle

Taloyhtiössä tehtävästä huoneistoremontista osakkaan on tehtävä kirjallinen ilmoitus isännöitsijälle. Ilmoitusta vaativia remontteja ovat esimerkiksi kylpyhuoneen vedeneristykseen vaikuttavat remontit, veden katkaisemista vaativat remontit, pesukoneen tai astianpesukoneen asentamiset, mikäli vesi- ja viemäriletkuille tai sähköjohdoille ei ole liitännät valmiina yms. Myös lattiamateriaalin vaihtaminen ”kovaäänisempään”, kuten muovimaton tilalle parkettilattia voi aiheuttaa askelääniä, mikä edellyttää ilmoitusta. Esimerkiksi Isännöintiliiton sivuilta löytyy listaus remonteista, joista on aina ilmoitettava.

Aivan pienistä muutoksista, kuten tapetoinnista ja maalauksesta ei kuitenkaan ilmoituksia tarvitse tehdä.

Viranomaislupaa edellyttäviä remontteja sen sijaan ovat esimerkiksi kantaviin rakenteisiin tehtävät muutokset, kylpyhuoneen laajentamistyöt, saunan rakentaminen kylpyhuoneen ulkopuolelle ja huoneiden käyttötarkoituksen muutokset sekä kuivan tilan muuttaminen märkätilaksi. Esimerkiksi jos keittiöstä päätetään toteuttaa olohuone, vaatii se tällöin viranomaisen luvan ja lupaa voi hakea vain taloyhtiö. Näin toimitaan, sillä suuret muutokset vaativat aina suunnittelijan, suunnitelmat sekä asianmukaisen valvonnan. Lisätietoja kannattaa kysyä isännöitsijältä.

Kannattaa lisäksi muistaa, että remontin saa aloittaa vasta sitten, kun taloyhtiö on antanut siihen luvan. Sen vuoksi remontti kannattaa suunnitella huolellisesti etukäteen ja varata aikaa luvan saamiseen. Lainsäädännön mukaan ilmoituksen käsittelyn kohtuullinen aika on yksi kuukausi, mutta loma-aikoina jopa kaksi kuukautta. Hyvässä taloyhtiössä toki päätökset annetaan sujuvasti.

Muuta muistettavaa huoneistoremontista

Muita asioita, joihin huoneistoremonttia toteuttaessa kannattaa kiinnittää huomiota, ovat esimerkiksi remontista aiheutuvat jätteet. Niitä ei saa viedä taloyhtiön jäteastiaan, vaan ne tulee hoitaa asianmukaisesti pois. Myös taloyhtiön muut asukkaat kannattaa ottaa huomioon, eikä järjestyssääntöjä saa sivuuttaa remontin vuoksi. Äänihaitoista voikin ilmoittaa esimerkiksi taloyhtiön ilmoitustaululla – varmasti muilta asiakkailta löytyy ymmärrystä tilapäisiin haittoihin, kunhan vain niistä ystävällisesti ilmoitetaan.

Myös huoneistoremontin toteuttajaan kannattaa kiinnittää huomiota. Käyttämällä luotettavaa ja asiantuntevaa urakoitsijaa varmistut työn laadusta sekä siitä, että saat työn osuudesta hyödynnettyä kotitalousvähennyksen. Lisäksi kannattaa selvittää, onko urakoitsijalla esimerkiksi vastuuvakuutusta.

Haluatko lisätietoja?

Jos kaipaat ammattitaitoisia käsiä huoneistoremontin toteuttamiseen, otathan yhteyttä ja kysyt lisätietoja! Voit myös pyytää meidät maksuttomalle arviokäynnille, jolloin saat vinkkejä remontin toteuttamiseen sekä halutessasi tarjouksen remontille. Arviokäynti ei sido sinua mihinkään.

Share This