Sauna on perisuomalainen paikka, jossa viihdytään ja jota arvostetaan. Hyväkuntoinen sauna nostaa paitsi kodin asumismukavuutta, mutta myös jälleenmyyntiarvoa, minkä vuoksi saunaremontti kannattaa suunnitella ja toteuttaa huolella. Myös pienillä muutoksilla, kuten uusimalla valaistuksen tai paneloimalla seinät uudelleen, on mahdollista saada aikaan esteettisesti upeita toteutuksia. 

Toisaalta taas pelkkä pieni muutos ei riitä, jos sauna on vanha ja rapistunut, vaan silloin vaaditaan suurempaa remonttia. Kokosimme tähän artikkeliin muutamia seikkoja, jotka vaikuttavat saunaremontin hinnan muodostumiseen ja jotka kannattaa ottaa huomioon jo remonttia suunniteltaessa. Käy myös lukemassa aiempi blogiartikkelimme, josta löydät vinkkejä saunan hoitoon ja pidennät siten saunan kestoa.

Tee-se-itse –meiningillä vai kokonaan ulkoistettuna?

Reippaana miehenä tai naisena saunaremontin tai osia siitä voi periaatteessa tehdä itsekin. Huomioi kuitenkin, että mikäli remontti tehdään perusteellisesti aina eristeiden purkuun asti, on eristystyöt suositeltava jättää ammattilaisen harteille. Purkutyöt, materiaalin valinnan ja lauteiden nikkaroinnin voi helposti toteuttaa itse, mutta esimerkiksi lämmöneristys on saunalle yksi oleellisimmista asioista, joka on paras hoitaa kerralla kuntoon.

Perusteellisessa saunaremontissa tarvitaan myös sähkömiestä, jonka tehtäviin kuuluu mm. kiukaan asentaminen – kiuasta ei siis missään nimessä saa asentaa itse.

Pelkät lauteet vai koko sauna kuntoon?

Selvää on, että saunaremontin hintaan vaikuttaa remontin laajuus – uusitaanko vain lauteet vai tehdäänkö perusteellisempi uusiminen. Valmiit laudepaketit ovat hyvinkin edullisia, eikä hinta tällöin nouse useinkaan muutamaa satasta korkeammaksi – toisaalta taas joidenkin valmispakettien laatua voi pitää kyseenalaisena.

Suomalaisessa saunassa käytetään perinteisesti puisia lauteita, joiden materiaaleina suositaan mm. kuusta ja tervaleppää. Kuusi on hyvinkin edullinen vaihtoehto, mutta sen pihkaisuuden vuoksi kannattaa suosia valmiiksi höylättyä puuta, jossa on vain vähän oksanpaikkoja.

Jos taas saunaremontti toteutetaan esimerkiksi kylpyhuoneremontin yhteydessä, on päivänselvää, että kokonaisremontin hinta on korkeampi. Materiaalivalinnat vaikuttavat osaltaan hintaan paljon.

Saunasuojilla uutta ilmettä

Saunan ei tarvitse olla vaalean puun värinen, vaan uudenkin saunan ilmettä on helppo muovata mieleisekseen sävyttämällä lauteet haluamallaan värillä. Vaihtoehtoja on runsaasti: esimerkiksi tummanruskeiksi tai jopa mustiksi sävytettyjä saunoja ja lauteita näkee nykyisin paljon. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vanhojen panelointien hiominen ja käsittely vie aikaa, jolloin miltei samalla vaivalla uudistaisi paneloinnin kokonaan.

Yksityistalous – muista kotitalousvähennys!

Älä unohda, että voit hyödyntää työn osuuteen kotitalousvähennystä! Lue kotitalousvähennyksestä lisää aiemmasta blogiartikkelistamme. Esimerkiksi pariskunta voi enimmillään saada vähennystä jopa 4 800 euroa vuodessa, joten remontin ajoitusta kannattaa myös suunnitella sen mukaan.

Monta vaikuttavaa tekijää hinnan muodostumisessa

Yhteenvetona todettakoon saunaremontin kustannusten vaihtelevan pitkälti sen mukaan, mitä kohteessa on tehtävä – esimerkiksi puretaanko vanha sauna kokonaan tai uusitaanko vain pelkkä panelointi. Kannattaa myös huomioida, että ammattitaitoinen urakoitsija ei anna suoralta kädeltä hintaa remontille ilman, että on nähnyt kohteen. Pyydä siis ammattilainen paikan päälle, jolloin saat selkeän tarjouksen remontille sekä arvion remontin tarpeellisuudesta.

Voit pyytää meidät maksuttomalle arviokäynnille, josta saat vinkkejä remontointiin sekä halutessasi tarjouksen remontista. Arviokäynti ei sido mihinkään ja on täysin maksuton.

Share This